Myror är nyttodjur som gör mycket bra ute i naturen, men ibland kanske de bosätter sig på en olämplig plats eller letar sig in i hus och hem för att hitta mat. Här listas giftfria sätt att bli av med ovälkomna myror.

Söker du efter sätt att bli av med myror men vill inte använda miljöfarliga metoder? Om du har småbarn eller husdjur hemma så är det alltid bättre att välja ett miljövänligt alternativ.

Det finns många bekämpningsmedel för ovälkomna myror, men varför sprida ut gifter i naturen eller i hemmet när det finns massor av husmorsknep som fungerar lika bra?

Fun light

Fun light och möjligtvis annan klibbig dryck som täpper till myrornas andningsorgan är ett effektivt medel mot myror. De blir långsammare och långsammare innan de dör ut och/eller flyttar vidare. Fun Light har visat sig vara väldigt effektivt mot svartmyror, men med omtanke om djuren är det endast att rekommendera om du verkligen vill ha död på dem. I sommar har vi använt Fun Light på två besvärliga myrkolonier som nu inte bor kvar. Det finns ett rykte om att aspartamet i Fun Light verkar som ett nervgift på myrorna, detta är dock inte sant även om det går att läsa på många mer eller mindre seriösa källor på nätet.

Bli av med myror - Kanel och Fun Light
Det tunga kavalleriet – Kanel och Fun Light

Kokande vatten

Ett annat dödligt sätt att ta kål på myror är kokande vatten. Men tänk på att även nyttiga mikroorganismer, växter och insekter tar skada av det kokande vattnet. Särskilt viktigt om du försöker bli av med myror i trädgårdslandet eller rabatten.

Majsmjöl/Popcornkärnor

Majsmjöl är ett tredje sätt att bekämpa myror permanent. Myrorna tycker om majsmjölet och bär hem det som mat till stacken, men myrorna klarar inte av att smälta majsmjölet och dör av det. Myrorna försvinner efter ett par dagar. Du kan köpa färdigt majsmjöl eller köra några popcornkärnor i en mixer i 30 sek.

Kanel/Ingefära

Myror tycker inte om att gå på malen kanel eller ingefära. Strö ut kryddan på ställen där du tror att myrorna kommer in i huset eller som en skyddande barriär för att hindra myror att gå en viss väg.

Salt

Häll finsalt i gångarna på myrboet för att få dem att flytta. Det går även att hälla salt där myrorna kommer in i huset för att stoppa dem från att vilja gå vidare.

Snus

Även snus ska fungera avskräckande på myror. Lägg en sträng snus i myrornas spår och de ska välja att gå någon annanstans. Myror gillar inte snus. Detta tips är nog bäst för de som redan snusar… Jag tycker det vore alldeles onödigt att köpa snus bara av anledningen att irritera myrorna.

Såpa

Miljövänligt sätt att slippa myror. Efter att du städat bort smulor, saftfläckar och annat som sött som myror tycker om – då är det dags att ta till såpa. Tvätta ordentligt för att få bort de doftspår som myrorna lämnat.  Doppa fingret i lite såpa och gnugga det i det hörn där myrorna kommer in.

Bakpulver

Får man myror i blomsterkrukor eller rabatter utomhus kan man strö ut ett lager bakpulver, efter ett par dagar är myrorna borta.

Tabasco

Stänk några droppar tabasco på stenplattor och grusgångar där myrorna håller till, så försvinner de snabbt.

Vattna riktligt

Har du besvär med myror i grönsakslandet? Här kommer ett giftfritt tips som inte förstör grönsakerna. Eftersom myrorna vill ha det varmt och torrt räcker det om man vattnar rikligt varannan dag så vill de inte bo kvar.

Jag hoppas att dessa tips för att bli av med myror hjälper dig bli fri från myror på oönskade platser. Kommentera gärna vilket tips som hjälpte just dig!Torpliv

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.