Idag fick vi en stor leverans av brädor, vi fick upp alla takreglarna och fäste upp undertaket/kombinationsväven. Nu när vi hade fått brädorna har vi också börjat grundmåla med Falu Vapen Rödfärg.

Leverans av brädor

Tidigt på morgonen ringde telefonen och meddelade leverans av de brädor vi beställt. Tommie Johansson på TJ Hyvleri hade lastat släpet fullt med brädor som vi fick levererat från Älandsbro. Efter att vi lastat av brädorna framför huset så kändes det lite som att vi fått vår egen brädgård på tomten.

Leverans från TJ Hyvleri.
Vår brädupplag. Känns som galet mycket brädor.

Börjat att måla med Faluröd från Falu Vapen

Jag har längtat så efter att börja måla. Det är ju när fodret kommit upp som det kan börja kännas som en riktigt byggnad. Så jag slängde upp ett par brädor direkt på våra mini-målarbockar vi gjort av spillvirke och så började målandet.

Äntligen dags att börja måla!
grundmålning
Färgen ska blandas ordentligt och när man grundmålar späder man färgen med 5-10% vatten. Vi hällde över hälften av färgen i en hink så att det skulle gå att blanda ordentligt.
Vi provade att måla 4 brädor var, jag var lite långsammare.

Medan färgen torkade

Medan färgen torkade passade vi på att lägga upp alla takbjälkarna på plats. Vi sågade till dem så att de hade den längd vi tyckte verkade bra. Vi valde att låta taket hänga ut ca 25 cm fram och bak. Hade vi tänkt till lite så hade vi kapat takbjälkarna på samma längd som ett standardmått på takplåt. Men så långt tänkte vi inte då… vi velade nämligen fortfarande över om vi skulle köpa ny takplåt eller om vi skulle återanvända takplåt från ett annat tak.

Montering av takbjälkarna

Vi har använt oss av 45×145 mm konstruktionsreglar som vi satt upp med 80cc avstånd. Reglarna vilar stående på taket och vi har fäst dem med vinkelbeslag fram och bak. Vi funderade ett tag på att bara dra i långa skruvar underifrån men vi inbillar oss att det är enklare att montera så här.

En glad gubbe monterar takbjälkar.
Alla takbjälkar uppe.

Ett till besök på Woody

När vi fått upp takbjälkarna så var nästa steg att få upp undertak/kombinationsväv och bärläkt (de brädor som plåttaket ska ligga på och skruvas fast i). Vi insåg att vi inte hade kommit fram till hur vi skulle göra med taket ännu och nu var det hög tid att bestämma sig.
Vi åkte ned till Woody och pratade med Marko Erkkilä på brädgården och så konsulterade vi svärfar en extra gång innan vi slog till på ett nytt plåttak (4500x1000mm), bärläkt (28×70 mm) och skruvläkt/spikläkt (22×70 mm) för att fästa upp brädfoder och innerväggar. Om några dagar skulle det börja regna och vi ville gärna få upp taket och väggar så snart som möjligt.

Plåttaket var riktigt tungt och plåtarna fick inte skrapas mot varandra, då kan lackeringen skadas.

Lägga undertak

När vi kom tillbaka till torpet var det dags att fästa upp undertaket. Undertaket är en diffusionsöppen kombinationsväv som samlar upp kondensfukt. Man lägger upp undertaket löst hängande så att det hänger ned några centimeter mellan varje takbjälke. Man börjar med att fästa taket i underkant på taket och om väven inte täcker ända upp i överkant på taket så överlappar man väven och lägger nästa vepa högre upp. Då rinner fukten inte in där undertaket överlappar utan rinner vidare ut. Vi använde en häftpistol för att hålla undertaket på plats tills bärläkten var fastskruvad ovanpå.

Vi rullade ut väven på gräsmattan för att kunna klippa till rätt längd. Väven var dock statisk och gräset nyslaget så det var mycket gräs som fastnade på väven. Typiskt!
Väven utrullad på taket.
Undertaket på plats.
Vi hann börja med att skruva upp bärläkten på taket. Vi började på takets lägsta punkt och fäste bärläkten med 60 cc.
Lite statistik:

Totalt antal lass till sopstationen: 6
Totalt antal dagar av rivning: 6
Totalt antal dagar av grävande: 5
Totalt antal dagar av byggande: 7
Totalt antal dagar av målande: 1
Totalt antal besök på Woody: 7
Totalt antal vänner som hjälpt oss bygga: 1
Totalt antal använda skruvar: 900

<< Läs föregående dag

Läs nästa dag >>

Vi bygger ett förråd – Dag 12: Solsting och bildbrist Vi bygger ett förråd – Dag 14: Lite målning med barnen

Läs alla inlägg om förrådsbygget här.

 

Torpliv

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.