Kanske skulle vi inte kört så hårt igår med byggandet. Idag har vi varit riktigt trötta och sega båda två. Vi har jobbat som två zombies i en dimma av utmattning. Men skam den som ger sig, vi kämpade på med byggandet och köpte reglar till förrådets väggar och tak.

Lite statistik:

Totalt antal lass till sopstationen: 6
Totalt antal dagar av rivning: 6
Totalt antal dagar av grävande: 4
Totalt antal dagar av byggande: 3
Totalt antal besök på Woody: 4
Totalt antal vänner som hjälpt oss bygga: 1

Ett besök på Woody bygghandel

Ett lass med reglar; 45 x 70 mm för alla väggar och 45 x 120 mm för takreglarna. Det blev även  fler leca-block, underlagstak (kombinationsväv från T-Emballage) en 4 meter lång stolpe 90 x 90 mm och mängder av skruv och beslag.

Återbruk
Återbruk – Maken tar loss eller slår in gamla spikar i de återbrukade brädorna.

Återbruk till utedasset

Jag har tidigare varit lite besviken över att det var så lite material som har gått att återbruka, men jag lyckades spara ett gäng gamla brädor som var innerväggar i det gamla förrådet. Nu blir de perfekta som golvbrädor till utedasset.

Återbruk av brädor
Jag sågar till golvbrädor som är 147 cm långa. Utedasset kommer bli 150 cm brett, det gamla var nästan 2 meter i bredd.
Första stolpen på plats. Hörnstolpen i vänstra bakre delen av vedboden.

Att få stolparna på plats

Att sätta stolparna på rätt plats visade sig vara en riktig utmaning. Hörnstolpen i vänstra bakre delen av vedboden sattes fast med ett stolpjärn som bankades på plats med en slägga. Självklart hittade vi ännu en nedsjunken hörnsten av modell större. Stenen var både tung och otymplig och låg delvis under den fastskruvade balken. Men eftersom stolpen behövde komma ned i marken fanns det inget annat att göra än att gräva upp stenen.
Efter några rejäla tag med släggan satt stolpjärnet på plats och tillräckligt rätt för att vi skulle kunna sätta fast den första stolpen i vedboden.

Funderingar kring takhöjd och taklutning

Den andra stolpen som ska sitta i vedbodens främre vänstra hörn var en helt annan utmaning. Den stolpen skulle fästas i en svajig betongplint som var ganska ytligt nedgrävd (maken som grävde hålet håller inte med om att det var ytligt). Placeringen av betongplinten och stolpen för den delen var tvungen att vara perfekt både i höjd och som hörn till hela förrådet. Efter många justeringar kunde vi äntligen få stolpen på plats. Idag bestämde vi oss också för att sänka takhöjden på förrådet att matcha den gamla byggnadens takhöjd fram. Först hade vi tänkt höja 2 dm fram och 2 dm bak för att behålla samma taklutning som tidigare, men när vi hade kapat stolpen med den nya höjden såg det så galet fel ut att vi kapade av den extra höjden. Nu hoppas vi att taket kommer hålla för snön med den nya lutningen.

<< Läs föregående dag

Läs nästa dag >>

Vi bygger ett förråd – Dag 8: Ett lass med grus Vi bygger ett förråd – Dag 10: Vi reglar väggar

Läs alla inlägg om förrådsbygget här.

 

Torpliv

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.