Huvudbild: ©Bokinge Bild – Mattias Bokinge

På Ängabacken i Sonarp, Småland, står frodiga björkar på rad. Tidigt, tidigt i våras innan lövsprickningen börjat och när tjälen precis gått ur jorden, då tappades björkarna på sav och efter lagring och fermentering så är nu de allra första bubbliga flaskorna klara. Ett friskt och naturligt mathantverk med mycket kärlek. Nu hoppas Martina Peterson att hennes förädlade björksav blir väl mottagen både hos privatpersoner och i restaurangvärlden.

Martina Peterson med en av de allra första flaskorna med Björksoda.

Lansering av Björksoda i Sverige

Den tidiga vårens arbete, fermenterades, buteljerades och lagrades i en vacker jordkällare för att bli klar för lansering den 11 november. 7500 flaskor med björksavsbubbel finns tillgängligt i denna första lansering, för det går inte att producera mer förrän tidigt nästa år.

Nyfiken på björksav

Jag har personligen velat smaka björksav sedan jag som barn läste en artikel i Kamratposten om hur man genom att borra ett litet, litet hål i en björk kunde tappa den på björksav och få njuta av drycken. Jag borrade ett hål i vår björk vid sommarstugan en försommardag det året, men det kom inget… I måndags när jag träffade Martina, som är grundare och producent av Ängabackens Björksoda, så berättade hon att det bara går att tappa björkar på sav en kort tid tidigt, tidigt på våren. Så när jag själv provade hade tåget gått för länge sedan.

En dryck med traditioner

Ängabackens Björksoda är en ny produkt för Sverige men själva drycken är uråldrig. Traditionen att tappa björksav är mycket gammal i Sverige. Kunskapen om att låta björksaven fermentera till en bubblande frisk alkoholfri dryck är dock hämtad från Östeuropa.

Björksavstappning har i alla tider varit människans sätt att ta tillvara på årets första skörd från naturen. Björksaven dracks förr på våren då det ansågs vara ett mycket viktigt tillskott av vitaminer och mineraler. Björken kallades till och med i äldre dagar för ”Fattig mans ko”.
Björksav består till största delen av det finaste vatten, som filtrerats genom björkens rotsystem och stam.
Det är björksavens övriga innehåll av bland annat sockerarter som gör att det går att fermentera den.
Fermenteringen har två syften. Dels konserveras saven genom att PH-värdet sänks successivt genom processen. Dels utvecklas smaken och den naturliga kolsyran.

Informationen är hämtad från https://bjorksoda.se/

Vad passar till Björksoda?

Björksodan är efter förädlingen en torr, mousserande dryck som med sin friskhet och sin genuina smak passar väldigt bra som måltidsdryck eller fördrink. Helt naturligt bubblig och alkoholfri. Ett lyxigt hantverk som är en passande gåva till alla som är intresserade av mat och dryck.

Nedan följer lite inspiration på mat som passar utmärkt att äta till.
Vill du veta mer om Björksoda så kan man både beställa och få mer information på hemsidan https://bjorksoda.se/

Naturchips med smetana, dill och Vänerlöjrom.
Smörstekta gula kantareller från Sonarp med persilja på surdegstoast.
Surdegstoast med västerbottenkräm och aroniamarmelad gjord av aronia från Sonarp.
Sliders med rådjursfärs smaksatt med Karl-Johansvamp, pepparrotskräm, karamelliserad lök och tranbär. Rådjur och tranbär från Sonarp.

3 Comments

 1. Intressant med björksav, har sett att det börjar dyka upp lite varstans.
  visste däremot inte att det gick o fermentera det, undrar om det går att använda som bas istället för vatten när man gör mjöd.

 2. SER SÅ GOTT UT <3

  Sänder alla mina tankar till er och era läsare i dessa Corona tider <3 Tillsammans kan vi klara det <3<3<3. Här är mina bästa shoppingtips under min karantän <3

  Campadre:
  https://campadre.se/tipsa/7817?utm_source=mgm&utm_medium=sharelink&utm_campaign=7817

  Lyko:
  https://referme.to/9vACAmo

  Best secret:
  https://www.bestsecret.se/r.htm?rc=K5UKQ33DLZE4S&c=se&utm_campaign=copylink_invitation&utm_medium=copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration

  Refunder:
  http://www.refunder.se/b/Spara50

  MEMBER:
  https://members.com/se/tipsa/m1401355?utm_source=mgm&utm_medium=sharelink&utm_campaign=m1401355

  NI ÄR BÄST <3

  Tack för denna sida <3<3<3
  Här är min bästa hemlighet till er  Kram

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.