Äntligen är det dags för årets största osthändelse, Ostfestivalen! Münchenbryggeriet slår upp portarna för mathantverk från hela Sverige med influenser från världens alla hörn. Besök festivalen i helgen för att hitta dina favoriter eller varför inte upptäcka någon ny?


Med mig på Ostfestivalens första dag hade jag Konditorlandslagets Minna Lindegård, som guidar oss genom producenternas många nyheter och klassiker. Här ska hon ta ett smakprov ur en vällagrad Västerbottenost.

Guide till mässan:

Ostfestivalen är en rolig mässa att besöka både för stora och små. Här går det att köpa sig något gott att dricka och långsamt botanisera runt för att hitta de bästa ostarna.

Ostlabbet – för nyfikna barn

För barnfamiljerna finns Ostlabbet där barn får lära känna olika ostsmaker; känna, smaka och bygga med ost.

Här är våra favoritproducenter på Ostfestivalen.

Nablus Mejeri – smaker från Palestina

Här kan du hitta riktigt goda grill- och stekostar med klassisk palestinsk kryddning. Här håller de inte in på smakerna och deras yoghurtbollar med chili och ramslök är inget för den veke.


Lapplands Mejeri – Marika och Niklas

Vad händer när man kombinerar lappländsk mjölk med gamla georgiska traditioner? Här kan du uppleva en fantastisk flätat, rökt ost. Sältan är helt perfekt och den rökiga smaken påminner om rökt ren. Ett väldigt bra alternativ för vegetarianer. Missa inte deras tävling där man kan vinna ett stort ostpaket.


Lillängens Mejeri – Stig och Kajsa

Lillängens Mejeri gör ostar på både ko- och getmjölk. Riktigt goda ostar! Missa inte deras ost “Askungen” som är kombination med hälften getost och hälften komjölkost med ett lager grönmögel i mitten. En fröjd för både ögat och gommen.

Gäsene Mejeri – Eivor och Bengt

Från Gäsene Mejeri utanför Ljung, nordost om Göteborg, kommer många goda ostar. Gäsene Mejeris ostar kan köpas i hela Sverige men de är mest välkända lokalt i området runt sin gård. Passa på att smaka deras Port Salut, Minimunk och nyheten Husbonden.


Helgtips! Besök Ostfestivalen!

1 Comment

  1. Jag älskar ost, Måste varit himmelriket.
    Ska faktiskt ha en liten ostfika ikväll för att jag blev sugen på det nu

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.