Gustaf Mabrouk är konditorn och chokladmakaren som brinner för det lokala hantverket. I södra Stockholm bedriver han en småskalig produktion av hantverkschoklad producerad från böna till färdig chokladkaka.

Som yngsta konditor någonsin vann Gustaf Mabrouk den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor 1995 som 19-åring. Efter det följde spännande år som kock i New York innan han valde att återvända till Stockholm. Just nu är han aktuell med kommande boken “En chokladmakares handbok” som kommer släppas under hösten 2018 och med sin hantverkschoklad som han gör från grunden. Gustaf är även en frekvent dessertmakare i SVTs Go’kväll där han delar med sig av sina bästa recept i tv-rutan.

Jag brinner för hantverket, att få göra något från grunden.

Som Stockholms enda chokladmakare försöker Gustaf målmedvetet öppna upp ett större intresse för choklad som hantverk. Han hoppas att hantverkschokladen ska få samma resa som ölbryggningen fått genom mikrobryggerierna och hembryggarna.

Signaturprodukten, en 72% mörk choklad med bönor från Tumaco i Colombia. Chokladen har bara tre ingredienser; kakao, kakaosmör och socker. Den lena konsistensen och karaktäristiska lite syrliga smaken kommer från den varsamma rostningen av bönorna följt av conchningen. Under conchningen valsas kakaonibsen från att ha varit hårda och torra bitar till en len choklad i en process som tar 18 timmar. Kakaon blandas med kakaosmör och socker innan den tempereras för att bli vackra chokladkakor. Hela processen är ett noggrant hantverk som inte kan stressas fram.

It’s time to meet your chocolate maker

Under helgen 2-3 december kan ni träffa Gustaf Mabrouk i Skrapangallerian på Södermalm. Lördagen den 9 december finns han på Urban Deli vid Nytorget mellan 12-16 för att berätta om sitt hantverk.

Mer om Gustaf Mabrouk på Happyzine.se:

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.