Idag var det dags att få upp de första väggreglarna, så spännande! Nu blev det liksom byggande på riktigt. Efter en ledig dag var vi taggade på att köra på ordentligt och det tycker jag att vi gjorde. Det blev reglade väggar både fram och bak på förrådet innan vi bröt för dagen.

Lite statistik:

Totalt antal lass till sopstationen: 6
Totalt antal dagar av rivning: 6
Totalt antal dagar av grävande: 5
Totalt antal dagar av byggande: 4
Totalt antal besök på Woody: 4
Totalt antal vänner som hjälpt oss bygga: 1

Svajande stolpar i vinden… Hehe!
Maken började med att lasta av allt material vi köpte senast vi var på brädgården.
reglar väggar
Ylva sopade av golvet i snickeriet för att förbereda för att regla upp de första väggarna. Jag fäste två plankbitar på kanten mot bakstycket. Längst fram i bild.

Stödplankor som hjälp vid regelbygge

Jag såg en video där två till tre plankor spikades fast på ramen innan man började lägga ut reglar för väggarna. Stödplankorna används delvis under ihopsättandet som stöd. När man skruvar ihop delarna är det lättare och man kan trycka mot något. När regelväggen är klar hjälper stödplankorna till att få rätt position så att den inte skjuts ut för långt och ramlar ner.

reglar bakre vägg
Reglar skruvades fast med 60 cm centrumavstånd (60cc) förutom bakom dasset där blev det 70cc eftersom vi ville få plats för luckor till latrintunnorna.
Ibland när det blir fel får man bara gå vidare bäst man kan. 🙂

Ibland blir det fel

Vi har inte skrivit så mycket om saker som gått fel än… och kanske är det för att det hittills handlat mest om att gräva och bära. Helt plötsligt blir varje centimenter viktig och en felberäkning kan göra byggandet mycket svårare.
Bild 1: Efter mätning av bakre väggens övre regel kom jag fram till att regeln var 4,5 cm för lång. Eftersom den redan var fastskruvad i ramen tog maken fram en barnsåg och sågade av 4,5 cm.
Bild 2: När vi reste väggen insåg vi att vi inte skulle sågat av de 4,5 cm. För efter en tidigare felberäkning av ramen mätte vårt förråd inte längre 7 meter i bredd utan 704,5 cm. Då hade det varit bra om vi haft de där extra 4,5 cm tillgodo…. Så typiskt att vi inte kollade innan vi reste väggen.
Bild 3: Den avsågade biten sattes tillbaka med två rejäla skruvar och så har vi försökt att inte tänka mer på det. 🙂

Den bakre väggen på plats trots misstag. Vi var väldigt glada ändå.
Golvet i utedasset klart. Jag älskar de återbrukade gamla brädorna från det tidigare förrådet. Så fina!

Golvet i utedasset

Jag tycker allra bäst om golvet i utedasset eftersom det är gjort av gamla brädor från det gamla förrådet. Brädorna har en så vacker grå färg och alla är olika breda. Eftersom de flesta av de återbrukade golvbrädorna är högre än golvet i snickeriet så la vi en trallbräda längst fram och bak på utedasset för att få ett jämnt golv för väggreglarna mot snickeriet. Vi passade också på att lägga några extra tryckimpregnerade trallbrädor längst bak där latrintunnorna kommer stå.

Golvet klart i både snickeriet och i utedasset och bakre väggen på plats.

Stolpar till vedbodens dörröppning

Innan vi kunde gå vidare med den främre väggen bestämde vi oss för att placera ut stolpar för vedbodens dörröppning. Som alltid behövdes det grävas fram några stenar och tas bort lite rötter innan stolpspjuten kunde bankas på plats.

Det finns alltid en sten där vi ska sätta ett fundament. Alltid!
Stolpspjutet slås ned med slägga.
Nu hade vi tre svajande stolpar på plats. Nu var det dags att få lite stabilitet fram.
Dags att resa förrådets främre vägg.

Framsidans reglar

Efter mycket funderingar kring dörrar och fönster så var äntligen vår svåraste vägg på plats. Eftersom dörröppningarna saknade reglar i dörrhålen var den här ramen lite svajig och krävde mer noggrannhet när vi skruvade fast den i golvet.

Jag blev lite orolig när det var dags att fästa ramens övre reglar uppepå stolparna i vedboden.

Läskigt att fästa instabila stolpar

När den främre väggen stod på plats skulle även den fästas upp mot stolparna i vedboden. Men som ni sett så var alla tre stolpar i framkant lite svajiga. En del i att stabilisera upp hela förrådet och få den yttre ramen klar var att fästa den övre regeln uppe på stolparna. Maken tog fram stegen och lutade den mot den minst svajiga hörnstolpen.  Det såg himla instablit ut och när han började klättra upp flyttade sig stolpen så mycket att det inte gick att fästa upp regeln. Vi satte en stor bjälke bakom vedbodens bakre hörnstolpe som motvikt mot tyngden från stegen.
Efter lite trixande så fick vi regeln på plats och vi hade ett ramverk med tre av fyra ytterväggar.

Jag höll andan när maken klättrade upp och skruvade fast regeln på toppen av stolpen.
Innan vi bröt för dagen fick vi upp två takbjälkar för att stabilisera upp förrådet lite. En händelserik dag!

<< Läs föregående dag

Läs nästa dag >>

Vi bygger ett förråd – Dag 9: Stolpar och återbruk Vi bygger ett förråd – Dag 11: Innervägg och bygga med barn

Läs alla inlägg om förrådsbygget här.

 

Torpliv

1 Comment

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.