Helgen hade utlovat regn och vi hade fortfarande inte fått upp plåttaket. Med lite hjälp från familj och vänner så kom både tak och förstärkning av takbjälkarnas bärlinor på plats.

Idag fyller vår stora tjej 6 år och det var kalas på schemat. Ylvas gudmor hade rest upp till Kramfors för födelsedagsfirande och flera av makens syskon med familjer var uppe på semester. Därför hade vi inga planer på att bygga något idag, men helgens regn, som ännu inte visat sig, var ett orosmoment.

Hjälp med plåttak

På födelsedagsfirandet berättade vi för familjen om vår oro för det obefintliga taket och strax efter lunch så erbjöds vi hjälp att få plåttaket på plats. Maken, hans bror och två svågrar fick taket på plats på ca 2 timmar. Dock skruvades plåtarna bara fast i överkant. Två skruv i varje plåt. Resten skulle vi få skruva i när vi hade mer tid.
Dokumentationsnörden i mig ville följa med för att fotografera takläggningen, men jag insåg att jag bara skulle vara i vägen. Så tyvärr finns det inga bilder på när plåttaket kom på plats.

Idag fick vi massor av hjälp från vänner och familj.

Förstärkning av takreglarnas bärlinor

För några dagar sedan kom svärfar förbi och inspekterade bygget. Han tyckte att det såg bra ut, men att vi skulle förstärka reglarna som takbalkarna vilade på. Vi hade hört oss för och trodde att 45×70 mm reglarna skulle räcka med 60 cc. Men svärfar påminde om vinterns enorma snömängd (som också är anledningen till att vi behöver bygga upp förrådet alls.) Så sagt och gjort, vi inhandlade 3 st 45×120 mm reglar och fäste dem i befintliga reglar både på förrådets framsida och baksida. Konsekvensen blev att de fönster jag planerat att ha högst upp ovanför varje dörr nu behöver flyttas till precis ovanför dörren.

förstärkning
Taket ligger på plats och den extra stöttande regeln fästes upp mot takbjälkarna.
Lite statistik:

Totalt antal lass till sopstationen: 6
Totalt antal dagar av rivning: 6
Totalt antal dagar av grävande: 5
Totalt antal dagar av byggande: 8
Totalt antal dagar av målande: 3
Totalt antal besök på Woody: 7
Totalt antal vänner som hjälpt oss bygga: 7
Totalt antal använda skruvar: 1200

 

<< Läs föregående dag

Läs nästa dag >>

Vi bygger ett förråd – Dag 14: Lite målning med barnen Vi bygger ett förråd – Dag 16: Kommer snart

Läs alla inlägg om förrådsbygget här.

 

Torpliv

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.