Ylvas första kampanj, Polarn o. Pyret sommaren 2013.

Hur blir man en barnmodell?

Jag får ofta frågor om hur det fungerar om man vill att ens barn ska bli barnmodell och hur man ska göra. Därför har jag skrivit ihop den här guiden för att dela med mig av mina erfarenheter. Vår äldsta dotter Ylva är snart fem år och hon har varit barnmodell till och från sedan hon var 9 månader gammal.  Hittills har hon hunnit göra kampanjer för Polarn o. Pyret, H&M, Semper, Bambino, SVT, JNY och MyBliss. Hon har även varit med som statist i ett klipp av Partaj.

Det viktigaste att tänka på är att barnet ska tycka att det är roligt att vara med. 
Ylva för H&M under hösten 2013

Agenturer och Jobbförmedling

Modellagenturer

Det vanligaste sättet att få modelljobb är att tillhöra en modellagentur. I storstäderna finns flera agenturer och man kan oftast skicka ansökningar via formulär på deras hemsidor eller via mail. Sök på barnmodell och agentur i den stad du bor så borde du få träff på agenturer i din stad. När Ylva var lite mer än ett halvår ansökte jag för Ylvas räkning till flera modellagenturer men fick oftast inget svar. Om jag fick svar så bad de mig att återkomma senare med nya bilder då deras register var fulla eller så tackade de helt enkelt nej.Om du har turen att få ditt barn antaget till en bra agentur kommer de att arbeta för att hitta jobb som passar sina modeller. De har kontakter inom mode- och tv-världen och får veta vilka företag som behöver modeller. Sedan bokar de in sina modeller att gå på castings. Att ha en agentur gör det mycket lättare att få jobb, men det kan vara svårt att bli antagen.

Att tänka på:
 • Seriösa agenturer tar inte betalt för att ha dig i sina register.
 • Seriösa agenturer tar inte betalt för att fotografera ditt barn.
 • Seriösa agenturer tar inte betalt för sina tjänster, punkt.
 • Om en agentur tar in ditt barn i sitt register är det inte säkert att de tillåter dig att vara med i andra register. Kontrollera detta med din agentur så att du inte bryter mot agenturens villkor.
 • Agenturen tar betalt när du får betalt. Agenturen fakturerar uppdragsgivaren/kunden tar sedan en procentdel från pengarna (oftast 50%) och betalar sedan ut resten av pengarna som lön till ditt konto.

På castings och fotograferingar är det ofta långa väntetider. Förbered med underhållning och något att äta så att ditt barn är på så bra humör som möjligt när det är dags.

Modelljobb genom förmedling

Att hitta modelljobb utan en agenturs kontakter kräver en del tid och arbete. Ungefär som när man söker jobb kan man registrera sig på sajter som förmedlar modelljobb. Ylva är registrerad på statist.se och det är där hon har fått kallelser till castings. Men förutom att registrera en profil så kan man hitta annonser och notiser i tidningar, på olika företags hemsidor/bloggar eller facebook. Det gäller att hålla ögonen öppna och hålla koll på alla möjligheter.

Jag har fått frågor både från vänner, bekanta och främlingar om jag kan ta med deras barn på öppna castings. Sanningen är att jag inte sett mer än någon enstaka öppen casting där vem som helst kan komma för att provfotas. Ofta är urvalet väldigt specifikt till en storlek och/eller ålder och oftast får modellerna en personlig inbjudan från sin agentur eller via förmedlingssajter att komma till en casting. Därför kan man inte ta med mammagruppen och deras bebisar.

Att tänka på om man söker modelljobb själv:
 • Att bli kallad till casting är lite av ett lotteri. De allra flesta barn är söta, det handlar mest om att ha ett glatt barn i rätt ålder och storlek. Det spelar ingen roll hur sött ditt barn är om barnet inte har storleken som efterfrågas.
 • Du kan få många kallelser till castings under en period för att sedan inte höra något alls under långa perioder.
 • Om du blir bokad för jobb utan agentur får du behålla hela arvodet själv, vilket krasst är dubbelt så mycket som någon som tillhör en agentur.  Åh andra sidan så måste du lägga ner massor med tid på att hitta castings och kommer antagligen inte ens höra talas om de flesta tillgängliga jobb som finns.
 • Om du inte tillhör en agentur försöker produktionsbolag ibland att sänka arvodet och ”spara” pengar genom att både boka upp barn från agenturer och barn utan agentur. Fråga vad arvodet är innan och gör upp om det är arvode per påbörjad timme eller halvdag/heldag.

Modellvärlden är tyvärr inte rättvis och det finns många barn som aldrig blir bokade att komma på castings.
Det viktigaste tycker jag är att barnet ska tycka om uppmärksamheten och tycka att det är roligt att bli fotograferad.

Jag hoppas att den här guiden kan hjälpa till i frågetecknen kring att vara barnmodell.
Fråga gärna om det är något du vill veta. Jag svarar om jag kan.

8 Comments

 1. Hej .
  Jag har en 8 årig flicka som är mycket fint och vi både tänker att hon passar bra som modell , undrar hur vi ska göra det ?
  Med vänlig hälsning Emelie

 2. Hej!
  Jag har en dotter som hon är 9 månader. Hon är mycket glad, gullig och fint tjej. Hon gillar fotograf den jag fattade när jag tar bild från henne , hon blir mycket glad . Om ni vill hennes bild jag kan skicka till er.
  Nu jag skulle vet om jag ska mitt barn bli barnmodell, vad ska jag göra?
  Jag är tacksam om ni guide mig.
  Hoppas att jag få en bra svar.

  Med vällning Hälsningar/ Zahra

  • Hej Zahra,

   Den här artikeln är de tips jag har att dela för att hjälpa ditt barn att bli barnmodell.
   Anmäl dig på castingsajter, lägg till castingagenters sidor på facebook och maila nytagna bilder till modellagenturer.

   /Vänliga hälsningar Marie

 3. Hej,
  Jag har Trillingar barn som 9 månader och alla fojkar som är mycket fint och vi både tänker att de passar bra som modell , undrar hur vi ska göra det ?
  Vi kommer från Filippinerna men bor här i Farsta Stockholm.

  • Hej Charisse,

   Vad roligt att du har hittat hit. Den här artikeln handlar om hur man kommer igång för att söka modelluppdrag för sina barn. Ta några nytagna fotografier (det behöver inte vara fotat i studio) och skicka bilderna till olika modellagenturer och skapa konto på t.ex. http://www.statist.se.
   Håll profiler, fotografier och uppgifter aktuella för att få större chans att vara med. Ofta söker agenturer efter specifika storlekar på barnen inför en fotografering.

   Jag hoppas att detta hjälper dig vidare.
   Vänliga hälsningar Marie

 4. Hej .
  Jag har en 10 åring Pojke Som är mycket fint , han tänker att blir en modell , undrar hur vi ska göra det ?
  Med vänlig hälsning Marzia

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.