Ylvas första kampanj, Polarn o. Pyret sommaren 2013.

Hur blir man en barnmodell?

Jag får ofta frågor om hur det fungerar om man vill att ens barn ska bli barnmodell och hur man ska göra. Därför har jag skrivit ihop den här guiden för att dela med mig av mina erfarenheter. Vår äldsta dotter Ylva är snart fem år och hon har varit barnmodell till och från sedan hon var 9 månader gammal.  Hittills har hon hunnit göra kampanjer för Polarn o. Pyret, H&M, Semper, Bambino, SVT, JNY och MyBliss. Hon har även varit med som statist i ett klipp av Partaj.

Det viktigaste att tänka på är att barnet ska tycka att det är roligt att vara med. 
Ylva för H&M under hösten 2013

Agenturer och Jobbförmedling

Modellagenturer

Det vanligaste sättet att få modelljobb är att tillhöra en modellagentur. I storstäderna finns flera agenturer och man kan oftast skicka ansökningar via formulär på deras hemsidor eller via mail. Sök på barnmodell och agentur i den stad du bor så borde du få träff på agenturer i din stad. När Ylva var lite mer än ett halvår ansökte jag för Ylvas räkning till flera modellagenturer men fick oftast inget svar. Om jag fick svar så bad de mig att återkomma senare med nya bilder då deras register var fulla eller så tackade de helt enkelt nej.Om du har turen att få ditt barn antaget till en bra agentur kommer de att arbeta för att hitta jobb som passar sina modeller. De har kontakter inom mode- och tv-världen och får veta vilka företag som behöver modeller. Sedan bokar de in sina modeller att gå på castings. Att ha en agentur gör det mycket lättare att få jobb, men det kan vara svårt att bli antagen.

Att tänka på:
 • Seriösa agenturer tar inte betalt för att ha dig i sina register.
 • Seriösa agenturer tar inte betalt för att fotografera ditt barn.
 • Seriösa agenturer tar inte betalt för sina tjänster, punkt.
 • Om en agentur tar in ditt barn i sitt register är det inte säkert att de tillåter dig att vara med i andra register. Kontrollera detta med din agentur så att du inte bryter mot agenturens villkor.
 • Agenturen tar betalt när du får betalt. Agenturen fakturerar uppdragsgivaren/kunden tar sedan en procentdel från pengarna (oftast 50%) och betalar sedan ut resten av pengarna som lön till ditt konto.

På castings och fotograferingar är det ofta långa väntetider. Förbered med underhållning och något att äta så att ditt barn är på så bra humör som möjligt när det är dags.

Modelljobb genom förmedling

Att hitta modelljobb utan en agenturs kontakter kräver en del tid och arbete. Ungefär som när man söker jobb kan man registrera sig på sajter som förmedlar modelljobb. Ylva är registrerad på statist.se och det är där hon har fått kallelser till castings. Men förutom att registrera en profil så kan man hitta annonser och notiser i tidningar, på olika företags hemsidor/bloggar eller facebook. Det gäller att hålla ögonen öppna och hålla koll på alla möjligheter.

Jag har fått frågor både från vänner, bekanta och främlingar om jag kan ta med deras barn på öppna castings. Sanningen är att jag inte sett mer än någon enstaka öppen casting där vem som helst kan komma för att provfotas. Ofta är urvalet väldigt specifikt till en storlek och/eller ålder och oftast får modellerna en personlig inbjudan från sin agentur eller via förmedlingssajter att komma till en casting. Därför kan man inte ta med mammagruppen och deras bebisar.

Att tänka på om man söker modelljobb själv:
 • Att bli kallad till casting är lite av ett lotteri. De allra flesta barn är söta, det handlar mest om att ha ett glatt barn i rätt ålder och storlek. Det spelar ingen roll hur sött ditt barn är om barnet inte har storleken som efterfrågas.
 • Du kan få många kallelser till castings under en period för att sedan inte höra något alls under långa perioder.
 • Om du blir bokad för jobb utan agentur får du behålla hela arvodet själv, vilket krasst är dubbelt så mycket som någon som tillhör en agentur.  Åh andra sidan så måste du lägga ner massor med tid på att hitta castings och kommer antagligen inte ens höra talas om de flesta tillgängliga jobb som finns.
 • Om du inte tillhör en agentur försöker produktionsbolag ibland att sänka arvodet och ”spara” pengar genom att både boka upp barn från agenturer och barn utan agentur. Fråga vad arvodet är innan och gör upp om det är arvode per påbörjad timme eller halvdag/heldag.

Modellvärlden är tyvärr inte rättvis och det finns många barn som aldrig blir bokade att komma på castings.
Det viktigaste tycker jag är att barnet ska tycka om uppmärksamheten och tycka att det är roligt att bli fotograferad.

Jag hoppas att den här guiden kan hjälpa till i frågetecknen kring att vara barnmodell.
Fråga gärna om det är något du vill veta. Jag svarar om jag kan.

29 Comments

 1. Hej .
  Jag har en 8 årig flicka som är mycket fint och vi både tänker att hon passar bra som modell , undrar hur vi ska göra det ?
  Med vänlig hälsning Emelie

   • Hej
    Jag heter Sara , jag är 13 år gammal och jag bor i Stockholm .
    Jag gillar att vara modell och Jag har varit fotomodell i mitt land och jag ska börja det igen i Stockholm .
    Om ni vill kan jag skicka dem Bilderna som jag har varit modell på .
    MVH/Sara

  • Hej jag har 3 barn 1 pojke som är 10 år och 2 flickor som är 4 och 6 år som är mycket intresserad av att stå framför kameran. Hur ska man göra.mvh behide

 2. Hej!
  Jag har en dotter som hon är 9 månader. Hon är mycket glad, gullig och fint tjej. Hon gillar fotograf den jag fattade när jag tar bild från henne , hon blir mycket glad . Om ni vill hennes bild jag kan skicka till er.
  Nu jag skulle vet om jag ska mitt barn bli barnmodell, vad ska jag göra?
  Jag är tacksam om ni guide mig.
  Hoppas att jag få en bra svar.

  Med vällning Hälsningar/ Zahra

  • Hej Zahra,

   Den här artikeln är de tips jag har att dela för att hjälpa ditt barn att bli barnmodell.
   Anmäl dig på castingsajter, lägg till castingagenters sidor på facebook och maila nytagna bilder till modellagenturer.

   /Vänliga hälsningar Marie

 3. Hej,
  Jag har Trillingar barn som 9 månader och alla fojkar som är mycket fint och vi både tänker att de passar bra som modell , undrar hur vi ska göra det ?
  Vi kommer från Filippinerna men bor här i Farsta Stockholm.

  • Hej Charisse,

   Vad roligt att du har hittat hit. Den här artikeln handlar om hur man kommer igång för att söka modelluppdrag för sina barn. Ta några nytagna fotografier (det behöver inte vara fotat i studio) och skicka bilderna till olika modellagenturer och skapa konto på t.ex. http://www.statist.se.
   Håll profiler, fotografier och uppgifter aktuella för att få större chans att vara med. Ofta söker agenturer efter specifika storlekar på barnen inför en fotografering.

   Jag hoppas att detta hjälper dig vidare.
   Vänliga hälsningar Marie

 4. Hej .
  Jag har en 10 åring Pojke Som är mycket fint , han tänker att blir en modell , undrar hur vi ska göra det ?
  Med vänlig hälsning Marzia

  • Kholoud sokarie Reply

   My son is 6 years and he has a nice personaöity, we both think that he can be a model at H&M
   I would like to get the application to fill it.
   Thanks

   • This is not an agency or a model-service, just an article about how to start modeling with your child.

    I hope the information is helpful.

   • Hej .
    Jag har en 2 årig flicka som är mycket fint och jag tänker att hon passar bra som modell , undrar hur vi ska göra det ?
    Med vänlig hälsning Arezou

  • Hej, min son vill blir Som modell , han är 11 år.

   Tack och hälsning Marzia

 5. Hej
  Jag har en dotter som är 3mån
  Glad flicka, hon började le vid 11 dagars ålder. Hon är så fin när hon ler på bilderna. Önskar att hon får möjlighet att vara med som barnmodell.
  Hur går jag till vägas. Kan jag skicka en bild på henne?
  Mvh Diana

  • Hej Diana, var underbart att du har en så glad liten tjej! Anmäl henne till en modellagentur eller håll koll på agenturer på facebook som ibland söker bebisar till olika projekt som reklamfilm eller fotojobb.
   Vänliga hälsningar
   Marie

 6. Philip Eliasson Reply

  Glad sprallig kille på 10 år. Som tycker det hade varit kul och prova på som model.

  • Hej, mitt namn är Dolores och är 9 år
   Min dröm är att bli modell , hoppas ni kan ge mig en bra råd .

 7. Maria Teresa Di.marino Reply

  Hej jag har en dotter som heter selena hon är 4 år gammal hon är jätte glad.och Pygg flicka hon.gillar att jag fotografiera.henne hela tiden.hon är väligt söt så tänkde.söka barnmodell till.min hjärtat dotter.

  • Hej Maria,
   Vad roligt att du har hittat hit. Jag har skrivit den här texten för att underlätta för dem som vill låta sitt barn prova att vara modell.
   Jag hoppas att du fått bra tips på vägen.
   Vänliga hälsningar
   Marie

 8. Tiina Puurtinen Reply

  Hej

  Om man kommit med på casting, vad ska barnet ha på sig där?
  Med vänlig hälsning,
  Tiina

  • Hej, ofta brukar man få instruktioner. Ibland tillhandahåller fotograferingen kläderna, då provar man de kläder som sen ska fotograferas så att man ser att storlekarna passar och ser bra ut på barnet. På en stor casting med många barn brukar man ha på sig neutrala enfärgade kläder. Jeans och t-shirt utan tryck eller några varumärken.

   Lycka till på castingen!

 9. Hej
  Funderar mest på hur folk missförstår ditt inlägg o ändå frågar hur de gör. Som förälder tycker man ens barn är fint o till o med världens finaste man är liksom partisk. Så argumentet: mitt barn är så sött att hen borde vara modell håller inte! Sen behöver det inte handla om ”sötast vinner” , titta på modellerna! Fräknar, utstående öron, stort burrigt hår mm. Jättefint är det men också ”udda” det verkar gå hem väldigt mycket så tänk på det ifall barnet inte är ”klassiskt sött enligt norm” typ. Barn är söta oavsett men olika utseende är efterfrågade. Min pojk är ”docksöt” gigantiska blå ögon, superblond o pussmun. Klassiskt söt helt enkelt men det är inte det som efterfrågas just nu. Se tex HM modeller. Är de blonda o blåögda? Nej… tror det just nu är betydligt lättare att ens vara påtänkt om man har ”utländskt” utseende eller mycket unikt annars känns det mest som tur bland all snarlika ”skandinaviska” barn ifall man får ett jobb.

  • Hej Isabella, tack för din kommentar. Jag har funderat MÅNGA gånger på om det är något med min text, om jag har varit otydlig. Eller så är det att det är så många som har hört av sig på det sättet att man inte vill missa en chans. Jag vet faktiskt inte.

   Precis som du skriver, och som står i texten också, så handlar det inte om en skönhetstävling och att det sötaste barnet vinner. Det är många faktorer som spelar in. Det handlar ju också om barnets dagsform, ofta tar man in flera barn och backuper ifall någon blir sjuk eller inte orkar hela passet. Man får oftast lika mycket betalt som den som faktiskt blir fotograferad, men ens barn kommer inte vara med i någon kampanj.

   Jag tycker att det finns efterfrågan både på barn med helsvenskt utseende och alla möjliga mixar, men jag tror att man vill ha just det, en mix. En bild/kampanj med väldigt olika barn, rödhåriga, fräkniga, mixade, blonda, etniska. Jag tror att om man håller sig framme och har realistiska förväntningar så kan de flesta barn som faktiskt på riktigt gillar kameran få en chans att vara med i en kampanj.

   Jag som har halvasiatiska barn märker att det ofta är barn som är väldigt lika mina på casting. Så det kan säkert kännas samma om man har blonda barn. 🙂

   Ha en fin kväll!

 10. REPLY

  Hej jag har en dotter som heter Amra hon är 3 år gammal hon är jätte glad.och Pygg flicka hon.gillar att jag fotografiera.henne hela tiden.hon är väligt söt så tänkde.söka barnmodell

 11. Hej! Jag undrar vad ett rimligt arvode kan vara för typ de bolagen du nämnt, så man vet att man inte blir lurad 🙂

  • Hej Jennifer,

   Arvoden kan variera ganska mycket. Är man med som statist i en reklamfilm, eller till och med har en lite mer avancerad roll med repliker är arvodena ändå oftast under 1000kr. För fotograferingar för större varumärken brukar en heldag vara runt 3000 kr och hälften för en halvdag. Du får betalt för tiden som du spenderar på fotograferingen och det är oftast bestämt i förväg om det är hel- eller halvdag. Tänk på att om du går via en agentur så tar de ofta 50% av arvodet. Men du får kanske möjlighet till fler jobb.
   Det viktigaste är ändå att det känns okej för dig. Man får såklart olika betalt för olika jobb, men många tycker det är roligt att vara med och är villiga att ta lägre ersättning, så bestäm vad som känns okej för dig.

 12. Tassananun Reply

  Hej! Jag har en dotter, Mutmii heter hon och andra september blir hon 7 år. Hon vill vara en modell.

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.