Nu går vi in i maj och våren har officiellt sjungits in. Solen och förhoppningsvis även värmen är här för att tina upp oss med sina efterlängtade strålar. Efter en lång vinter är det viktigt att inte glömma att skydda sig mot solen.

Kanske är det för att vi är ett så soltörstande land, men enligt en undersökning gjord av Novus så är kunskapen om att skydda sig från solen inte särskilt hög bland svenskarna. Vi har en övertro på höga solskyddsfaktorer, vi vet inte hur mycket solskydd vi ska använda och vi återapplicerar solskydd för sällan.

Dubbelt så hög SPF ger inte ett dubbelt så starkt skydd

Skilladen mellan SPF styrkor är inte så stor som flesta tror.

Exempelvis släpper SPF 10 igenom 1/10 del av strålningen och ger därmed 90% skydd mot uvb strålarna. Faktor SPF30 skyddar mot ca 97% av uvb strålarna och SPF 50 mot 98%.

Enligt de generella standardråden bör solskydd återappliceras varannan timme – något som endast 16 procent kände till. Det visade sig också att få vet att det krävs en ordentlig mängd solskydd, 35-40 ml, för att uppnå den angivna faktorn. Hela 86 procent, svarade att de inte visste hur många ml som ska appliceras. Undersökningar har visat att vi svenskar bara använder en tredjedel av rekommenderat skydd.

Skydda dig både mot uva och uvb-strålning

SPF siffran anger hur mycket av uvb strålningen som släpps igenom, förutsatt att rätt mängd solskydd används.
Något många inte vet är att enligt EU-regler behöver solskydd bara innehålla 33 procent uva-skydd i förhållande till angivet uvb-skydd på flaskan.
Detta trots att uva är de strålar som ger djupare skador i huden, utan att bränna. Uva-strålarna går djupare ner i huden och är extra viktiga att skydda sig mot för att undvika skador på längre sikt, framförallt för barn och solkänsliga samt de som vill undvika förtidsåldrande.

EVY Technology skyddar huden inifrån

EVY (tidigare proderm) är ett solskydd i form av en mousse. Istället för att lägga sig som ett lager på huden, tränger moussen ner i det översta hudlagret och sitter kvar oavsett om man badar, svettas eller torkar sig med en handduk.

Solskyddsmoussen är en svensk uppfinning som både utvecklats och tillverkas i Sverige. EVY passar för alla hudtyper och innehåller inte konserveringsmedel, parfym eller nanopartiklar. Eftersom moussen är så mild så passar den både småbarnsfamiljer och rekommenderas av Vitiligoförbundet som det säkraste solskyddet på marknaden!

Eftersom EVY inte lämnar någon hinna på huden utan snabbt sjunker in utan att klibba så kan man använda den i ansiktet, på läpparna och under sin sminkbas utan att huden känns tilltäppt.

Happyzine har testat EVY solskydd

Efter att ha produkttestat EVYs solskyddsprodukter i det stundvis hårda och utmanande vädret längst med Norges kust så är jag väldigt imponerad över EVYs egenskaper. Jag använde EVY varje dag som solen tittade fram under resan mellan Bergen och Kirkenes.

Under produkttestet upplevde jag både stark vårsol och typiska vintersportsituationer med underbar sol på en fjälltopp, där det inte gick att undvika solens starka strålar både ovanifrån och i reflektion från snön på marken.

Det bästa med produkten var att den inte kändes alls. Efter att ha rengjort huden och återfuktat så applicerade jag moussen och fortsatte sedan med smink som vanligt. I början gjorde jag misstaget att försöka applicera moussen direkt på huden och sedan försöka arbeta in den men det kändes kletigt och okontrollerat, moussen hamnade lite överallt, i håret, näsan eller närmare ögonen än jag var bekväm med. Det gick mycket lättare att gnida in skummet mellan händerna och “förstöra” moussen där först för att sedan applicera det på huden.

Innan jag vande mig vid hur mycket mousse som kommer ut ur flaskan när man trycker ut det, så tog jag för mycket varje gång. När moussen kom ut ut pipen så sväller den upp, så det är bättre att klicka fram lite i taget innan man får kläm på hur mycket man behöver.

Produkten går in i huden snabbt, vilket är en fördel när man ska smörja barn. Jag ser en enklare sommar framför mig där man slipper att sand fastnar på klibbig hud och där jag känner att vi är ordentligt skyddade, bara vi kommer ihåg att återapplicera.

Personligen kan jag verkligen rekommendera produkten som en av de bästa jag provat.

Den lilla behållaren kan kännas dyr i inköp, speciellt om man vill köpa flera olika flaskor, men moussen är väldigt dryg (sålänge man inte tar för mycket) och har lång hållbarhet.

Flaskorna kostar ca 199 kr.
De finns att köpa både på apotek, i butiker och på nätet.

Ut i solen och njut, men glöm inte att skydda huden!

Torpliv

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.