Om några dagar går vårt flyttlass från ett småhus i Karlskrona till innerstan i Stockholm.
Vår familj på fyra personer ska samsas på 41 kvadratmeter lägenhetsyta och målet är att vi faktiskt ska trivas när vi gör det.

En av de viktigaste stegen mot ett hemtrevligt boende i Stockholm är att rensa ut saker vi inte behöver. Mycket av det som vi rensat ut har legat i lådor i vår källare sedan vi flyttade ned till Karlskrona och nu när vi väg tillbaka så känns det dumt att flytta upp sakerna en gång till.

De senaste veckorna har vi jobbat hårt på att rensa ut på ett hållbart sätt, utan att öka mängden skräp på soptippen.
Här kommer våra bästa tips på hur man kan prylbanta sitt hem.

SÄLJ

Sälj det du inte behöver. Vi har sålt alla våra möbler och mycket av våra saker, totalt har vi fått ihop nästan 30.000 kr på allt från soffan till urvuxna barnkläder och saker vi inte längre använder.

Ställen att sälja på:

 • Loppmarknad – Hyr ett bord på en lokal marknad och ta med eget fika.
 • Facebook – Hitta köp och säljgrupper i din stad/stadsdel eller efter intresse.
 • Blocket – Lägg ut en annons på det du vill sälja.
 • Tradera – Auktionera ut dina saker till högstbjudande.
 • Garage Sale – Informera ditt närområde om att du har garageförsäljning och bjud på kaffe.
 • Företag som köper upp bohag – Företag som köper upp dödsbon eller köper delar av hem kan komma till dig och hämta det du vill mot pengar. Vi fick 18000kr för 20 flyttlådor, och tre släp fyllda av diverse saker.

Tips att tänka på:

 • Var noga med beskrivningen – om prylen du säljer är defekt, var noga med att skriva ut det. Nämn vilket skick saken har och om det finns kvitto kvar. Det kan hjälpa att skriva ut vad nypriset är.
 • Hitta rätt forum – På loppis var min låda med bokmärken värda 20kr, men när jag hörde av mig till en samlare fick vi 400kr + frakt. Kläder går för nästan inga pengar alls, men en funktionsjacka i ett forum för friluftsintresserade kan ge mer än 7 jackor tillsammans på en allmän facebookgrupp.
 • Sälj i rätt säsong – Julsaker är rätt ute i januari och i mars är det ingen som vill köpa en varm vinterjacka. Har du plats att vänta in rätt säsong kan det göra stor skillnad.
 • Gruppera saker tillsammans – Barnkläder kan vara svårt att sälja för någon större summa, men att istället erbjuda ett genomtänkt klädpaket med flera plagg i samma storlek kan ge en större summa och så blir man av med fler saker på en gång.
 • Prissättning – Summan för hur mycket man kan få för sina saker skiljer sig mycket på storstad och mindre stad. När vi flyttade till Karlskrona så satte jag “Stockholmspriser” på mina annonser i början men insåg snabbt att i den här staden skulle det inte gå att få samma summa som i Stockholm. Några sportar även prutning i dörren när de ska betala, eller så har de som princip att aldrig betala det pris som är angivet. Tänk igenom var din gräns går och vilket pris du är villig att sälja för, så är det lättare att stå på sig senare, speciellt på en loppmarknad.
De här skänkte vi till kvinnojouren tillsammans med massor av spel och pussel. Just nu hade de familjer med barn i samma ålder som våra.

SKÄNK

Det finns många sätt att skänka saker som du inte behöver. Skänk till familj och vänner eller välj en organisation eller ett företag som du gärna vill stödja. Ibland när det är svårt att göra sig av med prylar (jag vet, jag är en hoarder) så kan det kännas bättre om man vet att det man skänker går till något bra.

Röda Korset – Röda Korset har secondhand-butiker och verksamhet i många städer. Om de finns i din stad, kolla upp när det är okej att lämna in saker till dem.
Lions – Lions kan ofta ordna med gratis upphämtning av möbler. Väldigt bra om du inte orkar sälja.
Pingstkyrkan – Pingstkyrkan tar emot allt från kläder till köksprylar. Sakerna skänks vidare i deras verksamhet och går till familjer och personer som har det ekonomiskt svårt.
Kvinnojouren – Många kvinnor som flyr från misshandlande män har ofta inte hunnit eller kunnat ta med de saker de behöver. Hör med din lokala kvinnojour för att se vad de har behov av för tillfället.
Stadsmissionen – I Stockholm finns Stadsmissionen som hjälper utsatta personer, allt från äldre, hemlösa och flyktingar. De har flera secondhand-butiker i Stockholm där du kan lämna in saker du vill skänka.

Tips att tänka på:

 • Lämna inte in skräp – Sakerna som du skänker ska vara i bra skick. Kläder ska vara hela och rena. Trasiga prylar är det bättre att du lämnar på närmaste sopstation.
 • Tider – Flera av ställena kan bara ta emot saker vissa tider. Kolla så att de har möjlighet att ta emot sakerna när du har tänkt att lämna, speciellt om du har mycket att lämna.
 • Skänka mat – När man flyttar så kan det vara svårt att ta med sig mat. Hör om det finns någon som är intresserad att ta emot  maten. Vi gjorde stora matpaket och skänkte både till vänner och de som behövde.

ÅTERVINN

När allt som är sålt är sålt och resten är bortskänkt så går det inte att undvika att en del saker kommer behöva kastas. Men se till att återvinna det som går och var noga med att sortera rätt för att minska det som behöver brännas.

Återbruk – På flera sopsorteringsstationer/miljöstationer finns det en hylla eller en plats där man kan lämna saker som skulle kunna återbrukas. Där kan man lämna hela saker som någon annan kan få ta eller trasiga saker som går att laga om man kan och har tid.
Tyger – Kläder och tyg bränns idag även fast det finns alternativa sätt att återvinna materialet. Tyger kan användas som isolering eller stoppning och flera klädkedjor har idag insamling av tyger för detta ändamål. Dessutom får man en rabattkupong att handla för i butiken. Win win!

Jag hoppas att den här lilla rensningsguiden är till hjälp när du vill prylbanta!

Så här såg det ut sista natten vi sov i vårt hus. Två lånade madrasser på golvet i ett övrigt tomt rum. Kalt, men också skönt att se hur mycket vi faktiskt gjort oss av med.

2 Comments

 1. Mycket bra tips Marie! Vi bor 4 i en 3:a på 68kvm. Vi skänkte mest när vi flyttade och det var säkert hälften av lägenheten då, ändå har vi inte platser för våra saker och förrådet är full. Kan ett företag komma ocv hämta ocv samtidig ger mig pengar skulle vara en lättnad ?

  Btw, är d Ylva vi ser i Comhems reklam? ?

  Kram på dig och hoppas vi ses i Sthlm!

  • Tack snälla! Ja, vi kom i kontakt med ett återvinningsföretag som hade egen butik, de kom och värderade och tog med sig en hel del. Vi fick 18000 för möbler och halva källarens innehåll.

   Det är inte Ylva i Comhems reklam. Måste kolla in den, hon kanske har en dubbelgångare. ? Kram Marie

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.