Happyzine testar tre coola springcyklar. En springcykel är en cykel utan pedaler och man tar sig fram genom att ta fart med benen och sen hålla balansen. I det här testet guidar vi vad som är bra att tänka på vid köp av en springcykel.

Detta test är gjort tillsammans med Babyland.se

Springcykeltest
Här är vår testare Ylva, 4 år. Hon är väldigt ivrig att komma igång med testandet. Glöm inte hjälmen!

Testobjekt

Vi har testat springcyklar från Babyland.se; modellerna heter Nordic Hoj Bamsecykel, Stiga Runracer och Puky Large med handbroms.

Montering av balanscykel

Allt som kommer i en låda brukar kräva en del skruvande. Bamse-cykeln och Runracern kom i många delar, men med i lådorna kom även ett litet verktyg att montera ihop cyklarna med. Pukyn kom utan verktyg, men med bara två delar. Tänk på att det det kan behövas ett verktyg om du köper en springcykel på väg ut med husvagnen eller på väg till landet. Alla springcyklar kräver en del montering innan man kan ge sig ut och cykla.

Den roligaste cykeln att montera för 4-åringen var helt klart Bamsecykeln som kom med ett helt ark med klistermärken. Tanken är att man ska kunna klistra fast sin Bamse-favorit i fronten på cykeln, men innan jag hann förklara det satt alla 6 klistermärken fast på cykelramen.

Bamsecykel från Nordic Hoj
Bamsecykel från Nordic Hoj – 4 delar som kom med verktyg och klistermärken.
Runracer från Stiga
Runracer från Stiga – Flest delar (8 stycken) och en påse med verktyg.
Puky Large
Puky Large med handbroms, luftdäck, fotstöd i två delar, men inget verktyg att sätta ihop den med.

Specifikationer

Specifikationer-2Omdöme

Alla tre springcyklar är roliga att cykla på enligt vår testare. Men som ni ser i specifikationerna ovan skiljer de sig en hel del. Alla cyklarna har kullager i hjulen för bra rullning. Vilket faktiskt kanske är den enskilt viktigaste funktionen för att det ska vara roligt att cykla på springcykeln.

Bamsecykel – Nordic Hoj

Bamsecykeln är en favorit just för att det är Bamse på den. Men Bamsecykeln har också minst hjul och rullar inte lika lätt som de andra två springcyklarna. 2-tum kan göra en hel del för att få ett bra rull när man är 100 cm lång. Bamsecykeln har ett styrlås som gör att man inte kan snurra runt styret hela vägen runt. Nordic Hoj har även springcyklar i storleken 12-tum som vi inte har testat.

Stiga Runracer

Stigas Runracer är den enda cykeln som har stänkskärmar. Styret har en fast höjd och maxvikten är dubbelt så hög som för Bamsecykeln. (Pukys springcykel har ingen angiven maxvikt). Runracern är den billigaste cykeln i testet och den har kanske också blivit den mest anonyma cykeln utan några extra funktioner utöver sina stänkskärmar. Det är ju alltid svårt att veta vad som tilltalar en 4-åring, men kanske kan ett paket med egenköpta klistermärken ändra hela utlåtandet. Vem vet?

Puky Large

Pukys springcykel står klart ut redan från början i testet. Det låga insteget gör det lätt att använda cykeln då man inte behöver ha balans nog att slänga benet över sadeln. Luftdäcken gör cyklingen mjukare och mer komfortabel på längre sträckor. Handbromsen är något som kräver övning, men den kommer väl till pass när balansen sitter på plats. När cyklingen blir lite mer avancerad och snabb känns det skönt att ha handbromsen inövad. Det är inte alls säkert att en 4-åring som blir rädd i en nerförsbacke kommer ihåg handbromsen, men träning ger färdighet. Fotstödet är något som både vuxna och barn gillar. Det blir lättare förvaring och den coola känslan när man sätter sig på cykeln och sparkar bort fotstödet med foten innan man drar ut på äventyr. Puky har även springcyklar i storleken Medium och XL vilket gör det lätt att välja en modell som är lagom till just ditt barn.

LÄS MER: Köp inte barncykel för tidigt – hitta balansen först!

Testvinnare

Testvinnare blir inte helt oväntat Puky Large med handbroms. En favorit för både vuxen och barn vilket kan göra det lättare att hålla ut innan köpet av den första “riktiga” cykeln. Priset är ganska mycket högre, men den barnvänliga handbromsen och luftdäcken gör den väl värd sitt pris.

Barnprylar

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.