Några veckor in på terminen brukar de första luslarmen komma och epidemin sprider sig snabbt från klass till klass, från förskola till förskola. På dörrarna hänger skyltar som informerar om luskamningsdagar.  Tillsammans med magsjuka så är lössen många föräldrarnas stora skräck. Men hjälp finns att få och det finns flera effektiva hjälpmedel att ta till i kampen mot löss, gnetter och ägg.

När den oundvikliga lappen sitter på dörren till skolan och det är dags för terminens avlusningsdagar så är ditt bästa vapen en bra luskam. En ny luskam på marknaden är Nitcomb M3 som har tre rader med rostfria ståltänder. Kammens tänder har rader som är täta och ännu tätare. De tre tandraderna får tillsammans bort både gnetter, ägg och löss. Ha rutinen att borsta igenom barnens hår en gång i veckan (eller oftare) för att vara säker på att inte missa några ägg, eller nykläckta löss.

Om lössen slagit till är det dags för det tunga kavalleriet. NYDA är ett medel som kväver lössen på en minut. Medlet ska dock sitta i håret en timme för att med säkerhet ta kål på även de mest seglivade äggen. Behandlingen är väldigt smidig att göra. Först kammar du igenom håret så att det inte har tovor. Sedan sprayar du håret med lösningen så att hela håret täcks. (En flaska räcker till en person med långt tjockt hår.) Lösningen får sitta i håret i en timme och sedan kammar du ut alla döda löss och gnetter med medföljande luskam.

Det skadar inte att ha en flaska hemma. Att köpa NYDA på apoteket i butik kostar ca 189kr, men på nätet kan du köpa samma kur för 129kr, så det lönar sig att vara förberedd.

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.