Hitta balansen, utan stödhjul! Idag är balanscyklar, eller springcyklar, lätta att hitta i leksaksbutiker och cykelaffärer. Ändå stressar många med att köpa “riktiga cyklar” till sina barn, med stödhjul. Varför vill man att sitt barn ska lära sig att cykla tidigt?

Happyzine Springcykel Hitta balansen

Ja, det gäller kanske att rannsaka sig själv när det kommer till den frågan. Visst är det roligt att ge sitt barn presenter, och de flesta barn som får en cykel blir självklart överlyckliga. Men en två-åring som cyklar runt på sin nya glänsande cykel med stödhjul kommer inte ha lättare att lära sig att cykla i framtiden. Tvärtom gör stödhjulen att barnet lär sig att luta åt fel håll när de svänger.

Stödhjulen ger barnet en falsk säkerhet och bidrar inte till att utveckla balanssinnet. Det går trögt i uppförsbackarna och vid ojämnt underlag tappar bakhjulet emellanåt greppet och då blir cykeln hängande på stödhjulen. Cykeln kan också lätt välta vid tvära svängar eftersom det inte går att luta inåt i kurvan.

Happyzine springcykel hitta balansen

 När kan man börja cykla?

Enligt forskare och barnläkare är barn mogna att börja med tvåhjuling ungefär när de är fem-sex år. Då har den motoriska utvecklingen kommit så långt att man klarar av att lära sig manövrera cykeln. Många barn kan lära sig att hålla balansen på två hjul i tidigare ålder men att cykla på riktigt kräver mycket mer än så. Man måste också kunna starta, svänga och stanna säkert – samtidigt som man klarar att koncentrera sig, hålla uppsikt och förutse faror. Att själva ge sig ut i trafiken bör barn inte göra förrän i 10-12-årsåldern.

Med eller utan stödhjul?
Om ett barn inte klarar att cykla utan stödhjul är det ännu inte moget för två hjul. Med stödhjul kommer barnet lätt upp i höga hastigheter och – om olyckan är framme – kan skada sig allvarligt. Stödhjulen ger dessutom en falsk känsla av balans och tvingar barnet att luta sig åt fel håll i kurvor vilket kan leda till problem när de tas bort. Eftersom man inte har samma teknik när man cyklar utan stödhjul måste barnet ändå “lära om” för att hitta balansen.

LÄS MER: Happyzines test av springcyklar – vad ska man tänka på?

Hitta balansen först!

Träna balans och cykelglädje i en lugn och säker miljö med balanscykel/springcykel. (En springcykel är en barncykel utan trampor och stödhjul.) Med springcykeln kan man träna balansen från att barnet är ca 2,5 år eller ca 90cm lång.
På springcykeln förflyttar sig barnet genom att gå, springa och sparka med fötterna. I början kommer det kanske att gå långsamt och vara mer otympligt att använda cykeln än att gå eller springa som vanligt. Många barn går nämligen med cykeln mellan benen och tar små, små steg för att ta sig fram.
Efterhand som de finner balansen ökar hastigheten och barnet sparkar fart och rullar med benen upplyfta. Springcykeln bromsas genom att barnet sätter ner fötterna eller med handbroms, därför har barnet själv kontroll över farten och springcykeln på ett väldigt enkelt och intuitivt sätt. Det är inte heller några problem att göra tvära svängar, eftersom barnet kan luta sig i kurvor precis som med en riktig cykel.

Tänk på säkerheten!

Att vara ute och cykla tillsammans med familjen ska vara roligt och säkert. Glöm inte hjälmen på både ditt barn och dig själv. De allvarligaste cykelolyckorna med barn handlar om huvudskador när barn fallit hårt mot sten och asfalt. Det är hjälmen en bra och billig livförsäkring mot.

Låt ditt barn ta med springcykeln på vardagens äventyr. Det kommer vara mycket roligare än att gå. Mitt bästa tips i början är att lämna din egen cykel hemma och istället ta på dig träningskläderna och ta med ditt barn på en joggingtur. Då kan ni hålla jämn fart tillsammans och du har uppsikt över ditt barn om en farlig situation skulle uppstå.

Skynda långsamt och glöm inte att ha kul tillsammans.

Källor:
NTF – Trafiken i skolan
Vårdguiden – Barnens utveckling 2-3 år

Barnprylarbarnkläder

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.