Idag är det Internationella Downs syndrom dagen. För att hylla och lyfta fram olikheter så kan man idag ha på sig två olika par strumpor. (Självklart kan man ha på sig olika strumpor vilken dag man vill.)

Rocka sockorna den 21 mars. Har du några olika strumpor hemma? Vad bra! Ta en rutig och en skär eller en med frukt och en med bär – och rocka sockarna på Internationella Downs syndromdagen. Då hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. #rockasockarna

Varför rocka sockarna den 21 mars?

Jo, eftersom Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21. Initiativet startade i USA under namnet “Rock your socks”. I Sverige har vi rockat sockarna sedan 2014 och slog igenom stort på sociala medier året efter.

Amanda Malmberg släpper bok

Lagom till att vi rockat sockarna klart så lanseras 23-åriga Amanda Malmberg sin bok Mitt unga fartfyllda liv,  där hon beskriver sitt liv med Downs syndrom från när hon var bebis till idag. Boken är den första självbiografin som någonsin skrivits av en person med Downs syndrom. Amanda vill sprida kunskap om hur det är att ha Downs syndrom och hoppas att boken särskilt läses av föräldrar till barn med särskilda behov.
Amanda-Malmberg-Mitt-unga-fartfyllda-liv

Amandas budskap: Välj absolut inte abort!

I en varm och hjärtlig intervju för TV4play uppmanar Amanda de föräldrar som får beskedet att de väntar ett barn med Downs syndrom att inte göra abort. “Välj absolut inte abort. Vi har så mycket mer att ge!” säger hon och berättar om kommande bokplaner och projekt.

Jag blir helt varm av att läsa om Amanda och hennes bok och hoppas att det arbete som Svenska Downsföreningen och  Amanda Malmberg gör för att lyfta fram personer och kunskap om Downs syndrom gör att vi får en lite mer accepterande och positiv värld!

Rocka sockarna!

barnkläderBarnprylar

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.