Barns fötter är ömtåliga och mjuka. De växer och utvecklas när barnen lär sig balans och nya motoriska färdigheter. Därför är det viktigt att vara noga med vilket stöd ett par skor ger till fötterna.

Ett bra tips är att ta hjälp av kunnig personal i en barnskobutik där de är vana att mäta fötter och vet vilken skomodell som passar på just ditt barn.

Barnskospecialistens tidigare outdoor-expert Sofia Nordwall (som numera arbetar på Friluftsfrämjandet) vägledde i både passform, andningsförmåga och funktion. Min dotter Ylva utrustades med skor som var både anpassade till våra aktiviteter och just hennes typ av fot. Råden jag fick från Barnskospecialisten om bra barnskor sitter ordentligt inpräntade när jag idag ger mig ut för att handla nya barnskor.

Under Ylvas första två år, när hon fortfarande inte var helt stabil i fötter och fotleder, köpte vi uteslutande skor på barnskobutiker. Det viktigaste var passformen för foten. Det är inte förrän nu, när Ylva helt fritt kan springa, hoppa och skutta omkring, som jag har börjat prova skor från kedjor, varuhus och andra enklare alternativ.

Revolution Elastic finns i storlek 21-38 och kostar 199 kr i alla storlekar.

I februari nu i år, när vi skulle till Egypten på semester, letade vi febrilt efter gympaskor eller sandaler till Ylva. Vi hittade inget på Din Sko, som vi besökte först. Ylvas fötter är för smala för de flesta av deras skomodeller. Nästa stopp blev Stadium och där hittade vi Revolution Elastic.

Jag var skeptisk till modellen, eftersom den inte har snören som går att knyta åt. I stället för snören finns elastiska band som ska hålla skon på plats. Hur skulle banden kunna passa alla typer av fötter bra? Men det var just vad de gjorde. Skon satt ordentligt runt hela foten, inte för lös, inte för tajt. Ylva rörde sig bra och balanserat. Heja!

Revolution K Elastics i strl 23 (inköpta i slutet av januari) till vänster och strl 24 (inköpta häromdagen) till höger.

Nu har vi slagit till på nästa storlek av samma modell. De första höll från början av februari till mitten av maj, knappt tre månader, och nu räknar vi med att de här kan användas åtminstone hela sommaren. Priset är i sammanhanget blygsamma 199 kr och jag har sett massor av barn i den här modellen.

Ylva är snart tre år. Till mindre barn tror jag på en annan och mer påkostad sko. Små barns fötter behöver mycket stöd, stabilitet för hälen och sidorna av foten. Är du osäker? Tala med en duktig barnskosäljare, jodå, sådana finns.

Ja, bra barnskor kan vara billiga

Bra barnskor kan vara billiga, men det krävs nyfikenhet för att hitta en bra modell. Billiga skor går ofta sönder fortare. Det får du ta med i beräkningen. I vårt fall hann Ylva växa ur skorna innan de gick sönder.

Impregnera de nya skorna regelbundet så håller de borta smuts och väta bättre.

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.