På lördag öppnas portarna för årets säsong på Gröna Lund. Årets nyhet bland åkattraktionerna är Ikaros, ett höghöjdsåk där du i 90 graders vinkel, med ansiktet mot marken, släpps ner från ett 95 meter högt torn i 90km/h. Galet läskigt! Följ med när vi provåkte Ikaros.

Vädret var inte det bästa, kall blåst och hagel. Men det avskräckte inte dagens premiärtestare.

Du befinner dig högt ovanför Stockholm, sittandes i en stol, dinglandes med benen och fastspänd med en bygel över axlarna. När du börjar närma dig toppen vinklas plötsligt stolen in, och du är nu helt liggande i 90 graders vinkel med ansiktet mot marken. Sedan kommer fallet. Vågar du utsätta dig för tidernas värsta fall?

Säkrad och klar för årets läskigaste åk. Nu finns det ingen återvändo.

Det fanns inte så mycket tid att ångra sig efter att vi slussats från den trygga presentationen av årets nyheter. Innan hjärnan hunnit reagera satte jag mig i en av stolarna och lät mig spännas fast. Hårt!

Åkturen var riktigt hög och det är svårt att förklara känslan över riktigt hur högt det är. Men när vi passerade Fritt Falls torn och vi utan att sakta ner åkte ytterligare 15 meter upp i luften, då kände jag rädslan bita till. Några sekunder senare var vi på väg ner mot marken i 90 km/h och jag kunde på darriga ben lämna stolen.

Ikaros har en längdgräns på 140 cm.

Kommer du testa Ikaros i sommar?

Ikaros övermod blev också hans fall
Namnet på attraktionen är lånat från den grekiska mytologin, där Daidalos och hans son Ikaros byggde vingar av vax och fjädrar, för att fly från sin fångenskap hos kung Minos. Väl i luften blir Ikaros för övermodig och flyger så nära solen att hans vingar smälter och han faller till marken. Toppdekorationen högst upp på attraktionen är därför en sol, för ju närmare solen man kommer, desto närmare fallet är man.

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.